Az Opera közönsége értetlenül állt az ellenőrzés előtt

Tovább folytatódik a szórakozóhelyek ellenőrzése. A kommandó az Operán ütött rajta ezúttal. Éghető öltönyök, számos kiskorú és képzetlen jegyszedő nénik a Varázsfuvola előadásán.

„Én sosem engedném a gyereknek, hogy olyasmit nézzen, aminek Varázsfuvola a címe.” – jegyezte meg a rajtaütést vezető, neve elhallgatását kérő rendőr őrnagy. A kommandó számos szabálytalanságot tárt fel: a vizelet-gyorstesztek szerint a jelenlévők 30%-a fogyasztott valamilyen drogot az elmúlt egy hétben, és előállítottak tizenöt 14 év alatt nézőt is, akik ráadásul szüleik tudtával, sőt gyakran szüleikkel együtt vettek részt a rendezvényen. A büfében is szabálytalanságokat találtak, hiszen több 18 év alatti operabarát is édes pezsgővel a kezében mulatozott, és a molnárkák eredetét sem sikerült maradéktalanul számlákkal igazolni.

A színpadon a tűzoltóság szerint nem volt elegendő poroltó és az éj királynője áriájának zajszintje is átlépte az egészségügyi határértéket. A munkavédelmi felügyelők is találtak kifogásolni valót, hiszen a zenekari árok nem volt lefedve, így bármelyik énekes könnyen belezuhanhatott volna, ha odamegy, ráadásul az egyik spanyol vendégénekesnek nem voltak rendben a papírjai, így nem folytathatta a kényszerszünet után az éneklést. A zenekari árokkal a tűzoltóság sem volt elégedett, mivel az A tűzveszélyességi osztályba tartozó fafúvósok és a vonósok kezelői is éghető öltönyben tartózkodtak zárt helyen, amelytől öt méterre nyílt lángot használtak.

Biztonsági szakértők és az Operabarát Szülő Társasága is kifogásolta a jegyszedő nénik fizikai felkészültségét, sőt közülük kettő is újraélesztésre szorult,amikor sísapkás kommandósok teperték a földre. Az Állami Operaház működését a VI. kerületi jegyző egyelőre 60 napra felfüggesztette.