Furcsa látvány volt

Maui szigetén tegnap délben egy húszéves, feltehetően nőstény példány vetődött partra, szakértők szerint egy 1991-es Mercedes Benz 300 SE.

A partra vetődött bálna Merci 5 méter hosszú és 1800 kilogramm súlyú, húsz éves példány. Származása nem azonosítható, a kutatók egyetlen támpontja az autó olvashatóan megmaradt első rendszáma: GINO-01, valamint az utasülés oldalán a napellenző fölé gyűrt Diridári-DVD.

A bálna Merci a vizsgálatok alapján nem egészséges: a motorháztetője karcos, feltehetően szalonnát vágtak rajta, az üléshuzatok kopottak, a motor pedig a kilométeróra állása szerint már 800 000 kilométert futott, és menthetetlen. A Greenpeace felajánlotta, hogy segít visszatuszkolni, de a kerekei kissé megsüllyedtek már a homokban, és a kézifék is beragadt.

Hogy miként kerülhetett a parti fövenyre a bálna Merci, az egyelőre tisztázatlan. Néhány kutató úgy véli: az autót értékesítési célzattal helyezték a homokra, mert a magyar használtautó-kereskedésekből megszokott murvát nem találtak a szigeten. Ezt igazolja az autó hátsó szélvédőjére ragasztott „ELADÓ, HÍVJÁL, MEGEGYEZÜNK!” tábla is. A kutatók és a Greenpeace reméli, hogy a bálna Mercit nem követik újabb márkatársak vagy további Ladák és BMW-k.

2 KOMMENT