Ő is simán átment

Idáig harmincöt Feri, kilenc Franciska és tizenhat Ferencné hagyhatta fenn a cipőt a szigorított ferihegyi ellenőrzések során.

József? Akkor vegye le az övét” – mondja a ferihegyi biztonsági szolgálat alkalmazottja munkatársunknak, majd korrigál: „Ferenc József? Akkor jó utat kívánunk, repüljön máskor is velünk”. „Nem fogok, mert még ezen a járaton a levegőbe röpítem magam a többiekkel együtt” – Feleli munkatársunk. „Jópofa! Jaj, maguk Ferik nagy francok!” mondja a biztonsági őr, miközben a munkatársunk mögött toporgó Magdolnáról még a combfixet is leveteti, hogy ellenőrizze: a szilikoncsík nem tartalmaz-e plasztikbombát.

Arra a kérdésünkre, hogy a Ferencekkel miért kivételeznek, a Ferihegy vezetősége azt mondta: a Citadellába is ingyen mehetnek be a Gellértek, hogy a Mátyás-templomot már ne is hozzuk szóba. Mikor arról faggattuk őket, mi lesz így a biztonsággal, azt mondták: a bicskákat és a késeket sem a biztonság miatt veszik el, hanem azért, mert a repülőgépen úgyis adnak az ételhez.

Nem tudjuk, hogy ez a fajta bánásmód ronthat-e a Ferihegy biztonságának nemzetközi megítélésén, de reméljük, hogy az ide látogató ellenőr, Franz Gerhardt értékeli majd az irányában mutatott előzékenységet.