A győztes taktarákosi fiú egyik próbálkozása

A hétvégén leesett az első hó. Ennek alkalmából összegyűjtöttük a legjobb magyar és külföldi népszokásokat a kutyalábnyomból pálinkaszürcsöléstől a holdról is látható vizeletírásokig.

Ott lába, rakd a szádba” – kiáltják Zala megyében, és már töltik is a pálinkát a friss hóban hagyott kutyalábnyomokba. A rutinosabbja szívószállal megy rá, a kreatívok egy nagy hógolyóvá gyúrják a pálinkát és a körülötte található havat.

Egy másik népszokás szerint aki az első hóban megmossa az arcát, az szép lesz – Borsod megyében ilyenkor kompresszorral nyomják a havat a traktorokra is, annyira szeretik a járműveiket a gazdák. A „megfoglak és eltemetlek” nevű népszokás szerint a hajadon menyecskék fogócskába kezdenek, és akit először megfognak, azt tréfásan elássák márciusig a hóba. Ha pajkosan jajveszékel, akkor kikötnek mellé egy kaukázusi medveölőt, hogy vigyázzon rá.

Az „Írd sárgával a neved” nevű játékban az a feladat, hogy nagyobb tisztásokon minél hatalmasabb, vastagabb vizeletbetűkkel írják ki a játékosok a nevüket úgy, hogy a holdról is látszódjon, és elegendő muníciójuk legyen a nevük befejezéséhez. Ezt a játékot egyébként idén az a taktarákosi fiú nyerte, akiknek két liternél nagyobbra tud tágulni a hólyagja, és Őrs a keresztneve.

6 KOMMENT

  1. Az 50-es években a Szovjetúnióban egy apát elvittek a Gulágra, mert 10 év körüli kisfia a friss hóba pisilte Sztálin nevét… (Csak, hogy tudjuk, mikre lehet majd nemsokára itthon is számítani.)