Az egyik szoborterv

Budapesten a Szent István Bazilika helyén fog állni a főváros leköszönt főpolgármesterének tisztelgő szoborcsoport – szivárgott ki a hír Demszky Gábor fogorvosának várójából.

Demszky egyik közvetlen bizalmasa, a politikus himalájafehér fogfényére várt az egyik budai klinikán, de a ballonos víz csapolása közben felelőtlenül elfecsegte a meglepetés búcsú bulit és annak részleteit. A hír szerint október 5-én – amikor az egész ország a pedagógus jogok világnapját ünnepli – tartják a búcsúztatót és leplezik le a monumentális alkotást.

A jelenleg még álló templomot holnap hajnalban süllyesztik el. A 4-es metró két fúrópajzsa már ki is rágta a felszín alatti üreget a Bazilikának, így csak egy hirtelen mozdulattal kell majd kirántani a talajt az épület alól

Így legalább Budapestnek is lesz végre egy különleges turisztikai látványossága, a Belvárosi Szent Jobb Barlangtemplom, jöhet a sok fapados, azt nézheti. Lesz egy metrómegálló is a főhajóban, és majd a tíztonnás harang jelzi az ajtók záródást, hát elég kúl lesz.” – mesélte két korty között a bennfentes.

A Duna Plázs jó szemcseminőségű horvát homokjával betemetett gödörre két teherszállító helikopter segítségével fogják ráhelyezni Demszky búcsúajándékát, egy bronzból készült száguldó metrószerelvényt, amit az ünnepelt aranyszobra vezet. A szerelvénybe – mint a cethalak óriási testére az élősködők – több ismert figura kapaszkodik.

A leglátványosabb állítólag a metrószobor szélvédőjén – Dali óráihoz hasonlóan – szétfolyó Hagyó Miklós ábrázolás, aki őrangyalként, mintegy úszósapkaszerűen egy Demszkyt óvó védőkupakot formál. Hagyó mellet számos magyar és francia vállalkozó, művész és egy horvát szigeten parkoló terepjáró is látható a csimpaszkodók tömegében.

A váróban pletykázó hivatalnok azt is elárulta: „Lesz egy ütős flash mob is a Gabinak. 2500 ember egyszerre fogja tojással megdobni az alkotást, amit ugyanennyien fognak egy ütemre kinyitott esernyőikkel megvédeni.

Szerkesztőségünk elérte a mű feltételezett alkotóját, Dominikusz Ágostont, aki rövid ellenkezés után beavatott minket a szoborcsoport készítésének rejtelmeibe: „Demszky sejtelmes mosolyának a megformálása jelentette a legnagyobb kihívást. Igyekeztem olyan monalizásra kanyarítani, de tettem bele egy kevés Mefisztót, meg olyan Popeye-es vagányságot is, hogy tényleg hiteles legyen. De tényleg nagyon nehéz munka volt”.

4 KOMMENT

  1. Gondolom azert a bazilika plebanosa elkerte a dolog arat, es atadja szepen, egyosszegben tomjen urnak, mert kulonben fulkeforradalom!

    A szoborcsoport egyebkent szep lesz, de ossze fogja grefitizni a sok pernahajder sajnos, viszont majd sanya bebizonyitja, hogy nincs ilyen az orszagban, hogy csak ugy az utcan mindenfelet csinalni.

    Mindenki jol jar!

  2. A szoboravatás évfordulóján rendezhetnék meg a Demszky-Metrófutás tömegeket megmozgató sporteseményét: a népek a metróalagutakban próbálnának egérutat nyerni a robogó szerelvények elől. A túlélők megkapnák a szobor kicsinyített mását, persze csak műanyagból, aranyozott mázzal leöntve.