A táblákat már átjavították

Sokan a mai napig nem tudják, minek a rövidítésére szolgál az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által használt NYENYI kifejezés. Az ONYF most úgy gondolta, az új, PINA rövidítéssel közelebb viszi az emberekhez a Nyugdíjbiztosítási Nyilvántartást.

A vállalkozások számára ismerősen cseng, de ők sem tudják, minek a rövidítése az, hogy NYENYI. Eredetileg Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapot jelent, bár ennek a rövidítése NYENYL lenne, amely cseh vagy lengyel nyelvterületen ideális rövidítésként szolgálna, hazánkban azonban a NYENYI betűszó terjedt el, részben azért, mert az ONYF arra is gondolt, hogy a nyomtatvány nevét fogsor nélkül is ki lehessen ejteni.

Egy közvélemény-kutatás azonban kimutatta, hogy a lakosság jelentős része nem is hallott még a NYENYI-ről, akik pedig igen, azok gyűlölik, és a szőr feláll tőle a hátukon a puszta említésére is. Könyvelők tucatjai panaszkodtak, hogy nem tudnak az ügyfeleikkel két értelmes szót váltani a NYENYI-ről anélkül, hogy véletlenül le ne nyálaznának valamilyen fontos papírt.

Az ONYF ezért úgy döntött, módosítja az elnevezést. Eredetileg három rövidítés közül választhattak a vállalkozások, ezek: a NYANYA (Nyugdíjalap-nyilvántartó Adatállomány), a NYÜNYÜ (Nyugdíj-ügyviteli Nyilvántartó Űrlap) és a PINA (Pénzbevallás Internet-alapon). A szavazást az 2010-es NYENYI-bevallás 4D oldalán található rubrikák valamelyikének beikszelésével lehetett megejteni. (Aki nem szavazott, annak bevallását javítania kell, és késedelmi bírsággal is számolhat.)

A feldolgozott adatok alapján a PINA nyert, így a 2011-es nyomtatványkitöltő programot már ezen a néven érhetik el a vállalkozások az ONYF honlapjáról. (Nem kizárt, hogy maga az ONYF jövőre már ELF lesz, de erről majd egy későbbi cikkünkben.)

2 KOMMENT