4 éve emiatt történt baleset egy trondheimi versenyen

Hétvégén kerül megrendezésre a 25. Budapesti Nemzetközi Maraton és Futófesztivál, a szervezők azonban a kerékpárosok bojkottjától tartank.

A szerdán megrendezett Critical Mass tanulságaiból okulva óvatosak a Futófesztivál szervezői. Mint mondták, attól tartanak, hogy a futóversenyt az indulók közé hajtó kerékpárosok felvonulása fogja megzavarni. A kerékpárosok ezzel a megmozdulással az egészséges közlekedés lehetőségeire kívánják felhívni a figyelmet: a lakosság hagyja otthon a lábait, és futás helyett inkább kerékpározzon. A kerékpár ugyanis egységnyi oxigén felhasználásával messzebb juttat, és egy olyan szennyezett levegőjű, sűrűn lakott városban mint Budapest, túl nagy kincs a levegő ahhoz, hogy több ezer futó elhasználja.

A Futófesztivál szervezői mellett a Forma-1 bizottsága is aggódik, mert a Critical Mass naptárába már be van írva, hogy a Hungaroringen a 2011-es Forma-1-es futam alatt is biciklis felvonulás miatt lesz lezárva a boksz utca, amivel a szervezők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a Forma-1-es versenyautóval való közlekedés végképp környezetszennyezőbb mint a kerékpározás, és bár lehet, hogy egy kerékpáros induló csak azután érne be a célba, hogy a guruló cirkuszt már lebontották, viszont közben nem használna benzint, nem cserélne gumikat, és nem visítana olyan hangosan, mint az autók.

4 KOMMENT

  1. A futók közé biciklis rendőrök hajtanak majd és ellenőrizni fogják, van e fényvisszaverő csík a futócipők talpán. Amennyiben a startvonalon átlóg valakinek a cipőfűzője, azt haladéktalanul előállítják! De csak mert ti akartátok………:)

  2. Hát igen… Komolyan kb. ennyire abszurd, amit ezek a biciklisek művelnek, de a hétvégi futóversenyről is ez a véleményem. Miért nem mennek ki valamelyik kertvárosi részre, miért a legforgalmasabb utakat és a belvárost kell lezárni ezeknek a magamutogató majmoknak?

  3. Ha kertvárosban rendezik meg, akkor a figyelemfelhívás része nem működne… Nem?

    A buzik menjenek ki a városból (vagy lehetőleg az univerzumból) felvonulni… a kerékpárosokkal / futókkal nekem nincs bajom.