Előző könyvének egyik büszke tulajdonosa, JK Rowling

Magyarország korábbi miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc az “Útközben” után újabb önéletrajzi könyvet adott ki, amelynek címe: „Utazás: Politikai életem”.

A volt kormányfő őszintén vall politikai partnereihez fűződő jó, illetve rossz kapcsolatairól, de intim titkokba is beavatja az olvasót (elég csak Szekeres Imre grátisz fullkerámiás implantátumait; a Schmuck Andor – Hagyó Miklós liezont; vagy Apró Piroska baby doll-jának galambvér vörös színét említenünk). A HírCsárda kérésére a könyvet egy független szakértő, a népszerű újságíró, Orosz József mutatta be és értékelte.

„Ez az egész őszinteségi hullám talán a 2006-os igazságbeszéddel kezdődhetett a miniszterelnök úrnál. Én már akkor éreztem, hogy ez egy igazi paradigmaváltás kezdete lehet, amit a Gerő Andris történész professzor barátom aznap, szeptember 17-én meg is erősített. A könyv mottója a Leplezetlen Nyíltság lehetne. Hát nem tündéri ahogy leírja, milyen pimasz csibészséggel billentette ki Orbán Viktort a mindent eldöntő választási vita előtt a „ mi van gyagya, neked sámli kell?” kérdéssel? Vagy amikor egyik reggel arra ébredt, hogy nincs szebb nászajándék a szóvivőjének, mint egy táncos videó.”

Orosz szerint a könyv azért is jó, mert nem mellőzi az önkritikát. A szerző restelkedve ír arról a pillanatról, amikor a balatonaligai pártüdülő szivarfüstös kártyaszobájában, pókerezés közben „All Inn!”-t kiáltva a velencei tó domborzati térképét betolta középre, a vele szemben ülő Yoav Blum irányába, aki magabiztosan mosolygott 5 db ásszal a kezében.

Kérdésünkre: Nem lát-e hasonlóságot Gyurcsány könyvének címe és Tony Blair nemrég megjelent, szintén önéletrajzi művének címe között? – Orosz József határozott nemmel felelt, majd finomított véleményén:

„És ha igen? Nem sok a különbség. A Ferenc egyik miniszterét is Gordonnak hívták nem?! Blairt ki követte a kormányfői poszton? Bizony, az egyik volt minisztere, igen! És hogy hívták? Hát persze, hogy azt is Gordonnak! No, akkor miről beszélünk, kérem szépen? Sőt, Blair árnyaltan fogalmaz az iraki offenzíváról, de leszögezi, hogy nem bánta meg. Gyurcsány mit tesz? A 2006-os budapesti offenzívát ő sem bánta meg, és a könyv teljes bevételét -hasonlóan Blair-hez – egy jótékonysági szervezetnek, a „Paprikasprével lefújt, gumilövedékkel szétlőtt seggű nyugdíjas történelemtanárok”-nak ajánlja fel. És még egy párhuzam: Gyurcsány is találkozott a királynővel,… Edit asszonnyal!”

7 KOMMENT

  1. Eh, őt is utolérte a Hollywood-szindróma. Egy überfasza első rész után kijött egy gagyi másodikkal. Nem értem én ezt. Már a címekből látszik egyébként. Az első: “Útközben”. Ez üt, rövid és velős, mégis sokat mond. Már elindultunk, de még nem értünk oda. A hátam is beletollasodik. De, kérem, mi az, hogy “Utazás”? A Bilderberg utazási irodának szánt tájékoztató füzeten tökéletes lenne. Ja, nem, az Neckermann. Sváb-sváb, egyre megy. Hol is tartottam? Ja, igen. Szóval, ő is érezhette, hogy ez kicsit sekély, mert megpróbálta megmenteni egy kettősponttal, meg egy alcímmel. Most nem azért, de a három komponensből még mindig a kettőspont a leghatásosabb. Csak azoknak ajánlom, akiknek tetszett az első rész, de amúgy igénytelen suttyók, illetve azoknak, akik valamilyen tüntetés apropójából szeretnének elégetni valamit.

  2. Én csak a betyárokat figyelmeztettem, hogy vegyék már elő a szépérzéküket, teli a net
    az én csodás képeimmel, és mégse én reklámozom a fletó-könyvet ?!?!
    A fenti , belinkelt képem is jó ( ugye? ugye?), de valami csini hálóingest is feltehetnék, csak gyorsan
    megborotválkozom !

  3. A magyar irodalom lékeit mintha maga Búvár-béka barátunk,a híres (és különleges nevű) Kund furkálná nagy bőszen.
    Pedig azt hittem,hogy Imre Kertész után nem süllyedhetünk mélyebbre (bár annál talán mégsem,mert az,hogy a ganét még díjazzák is,és erre büszkének is KELL lenni,az mindennek a legalja).
    Az egy dolog,hogy egy könyv szar.Sokkal több szar könyv van,mint jó.De: ezeknek sikere van!Olvassák!És beszélnek róla!
    Én csak érdeklődnék: mi a lófasznak?????
    Igazából nem olvasom ezeket.Elvileg nem is kéne firkálnom ide róluk,nincs is jogom,mondhassa,aki szeresse.Ejszen egyiket se olvastam.
    Mert:
    Időpocsékolás!Fölösleges baromság!
    Mintha azt mondanám,hogy (most egy csattanás hangzott el,ahogy a hasamra ütöttem): a körmöm alatti sötét sávokat oldalról gyengén megvilágítva fogom művészien lefényképezni,szépia és szürkés árnyalatokban,kollázst csinálok belőle, az elnyomott munkásosztály problémáinak,kínjainak leplezetlen ábrázolására,ahol a koszrétegek szimbolizálják az évszázadokon át egymásra rakódó elnyomást (a szóismétlés kell a nyomatékosításhoz),a szenvedést,a nyomort és a reménytelenséget,ezen fényképsorozat által nyitva ki milliók szemét…bla bla bla
    A Fletó meg egy kétszínű zsidó pöcs.Menjen a picsába,húzza meg magát egy sarokban,és nyalogassa az összelopott millióit szépen csöndben.
    Szerintem.