Képünk szó szerinti értelmezés, még illusztrációnak is túlzó

Mérgező vuvuzela, Dél-Afrika első vuvuzela erőműve, és fagyhalál az idegesítő hangszer miatt, aminek most már magyar nevet is próbálnak találni. Vuvuzela hírek innen-onnan.

Dél-Afrikában egy radikális vuvuzela-ellenes szurkolói csoport mérgezett végű tülköket dobott piacra. A hangszer pár fújás után Geronazzo Mária-szájat okoz, szerencsés esetben pedig akár fulladást is, de egy szerencsétlen balesetben a nem előírásszerűen alkalmazott vuvuzela az egyik szurkolónál Geronazzo-segget okozott.

Közben a vb  szervezői úgy próbálják a vuvuzelát elfogadhatóbbá tenni a nagyközönség előtt, hogy a dél-afrikai stadionokba beépített vuvuzelákat telepítenek. Ezek megfújásakor nem csak a már ismert idegesítő hang keletkezik, de a keletkező energiát egy vuvuzela erőműbe továbbítják, ahol a fújások ereje turbinákat hajt meg. A tervek szerint a vuvuzela-turbinák biztosítanák a stadionok világítását, így a szurkolók folyamatos fújásra lennének kényszerítve. Azok a szurkolók, akik nem képesek maguktól eléggé megfújni  a hangszert, a stadion területén palackozott sűrített levegőt vehetnek, s ezek szolgáltathatják a zümmögést és a pálya világítását.

Brit tudósok szerint a jelenlegi dél-afrikai zord időjárást is a vuvuzela okozza. A vuvuzelák által keltett légáramlások olyan anticiklonokat okoznak, amik sarkvidéki eredetű levegőt sodornak az ország fölé. „Reméljük befagy minden vuvuzelás pofája” – foglalta össze a tudományos eredményeket Sir Charles Wittlemore, a londoni akadémia professzora.

Végül egy kis vuvuzelás hazai hír: A Facebookon mozgalom indult, hogy akár gyűlöletkeltésre is alkalmas magyar elnevezést találjanak a sokak által kimondhatatlan vuvuzelára. Az eddigi ötletek a „seggszofon”, „butaduda”, „hangosíp”, „zsizsikürt”, „diliduda”, „dongóduda”, „zajafáj” és „bömbölcső”.

3 KOMMENT