Gonosz, gonosz madár

Brit tudósok 4.000.000 felhasználót követtek a Twitteren, miközben napi nyolc órán keresztül, heti hét napon át figyelték a monitort. Az áldozatos munka során négy évet töltöttek gyakran kizárólag cigarettán, chipsen és kólán, míg végül a tízfős csoportból kilencen rákot kaptak. Az utolsó egészséges tag hozta volna nyilvánosságra a kutatási eredményeket, ám ő infarktusban hunyt el, útban a Nature szerkesztősége felé.

A közösségi alkalmazások ártalmaira nem először hívják fel a figyelmet, ám elképzelhető, hogy a figyelemfelhívás süket fülekre talál, mivel a facebookozók nem olvasnak természettudományos folyóiratokat.

Pszichológusok azonosítottak már itthon is egy sajátos tünetcsoportot, amit egy közösségi alkalmazás vált ki, ennek az iwiwitis nevet adták. A betegség először tükörben fényképezkedéssel, kínos viccelődéssel és indokolatlan smiley használattal kezdődik, majd előkerülnek fedetlen testrészek, vállalhatatlan nyaralási fotók, végül pedig kényszeres körlevél továbbításban csúcsosodik ki a kór.

A Facebook-felhasználóknál ugyanakkor gyakorivá vált a szemtengely-ferdülés, mivel a képernyőn gyakran a chateléssel együtt más alkalmazást is követnek, és nem kevesen próbálnak dolgozni is mellette, ezzel palástolva függőségüket, de a lájkolás könnyen szédüléshez, hányáshoz vezethet, amit a szervezetbe bevitt negédesség okoz. Gyakran fordulnak szakemberhez olyanok is, akik személyiségzavarban szenvednek, mivel a megoldott tesztek eredményeként egyszerre lennének Bruce Willis, Boy George, Vuk, Marilyn Manson és Kossuth Lajos, miközben kedvenc színüket is csak akkor tudják megmondani, ha kitöltik előtte a megfelelő Facebook-kérdőívet.

A legsúlyosabb tüneteket azonban a MyVip-en regisztrálták, ahol a regisztrációt követő napokon belül elindul a fiatalkori demencia kialakulása, a személyiség leépülése, amely felülről fotózásban és egyelőre csak a mohákéhoz mérhető egyszerűségre redukálódó kommunikációban testesül meg.

7 KOMMENT

  1. Szabóék! pontosítsunk,nem honlap, hanem okirat:
    ha sokat olvasgatod a nemzeti összenyalás nyalatkozatot attól kapsz nem rákot ugyan, hanem frászt, bár az alkalmasint halálosabb mint a rák, úgyhogy csak óvatosan böngésszétek!