Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője szerint már nem elég a kettős állampolgárság, mint megoldás a szétszóródott magyarság helyzetére. A határon túli magyaroknak több perspektíva kell, ezért kell kidolgozni a hármas állampolgárság koncepcióját.

Az ötlet lényege, hogy például az erdélyi magyarok nem csak anyaországi állampolgárok, hanem felvidéki magyarok is lehessenek, és persze vica versa. Ezzel is többszörösére erősödne a magyarság-, és egységtudata a magyaroknak. Persze ez több kérdést is felvet, de Semjén Zsolt megelőzte az újságírókat a válasszal.

Szavazni abban az országban is tudnak, aminek az állampolgárságát elsőként kapták meg, továbbá az anyaországi magyarok egy állampolgárságot választhatnak még pluszba, tehát összesen kettő lehet, mivel a magyarországi kettőt ér.” – magyarázta lelkesen a kereszténydemokrata politikus.

A környező országok kormányai is benne lennének az állampolgárságok közti átjárásban, ám csak akkor ha az ő polgáraik is választhatnak egy, tetszőleges másik nemzeti identitást. “Bár ez elég furcsa, mert nem hiszem, hogy egy román bármikor is szlovák szeretne lenni.” tette hozzá Semjén.

Az ügy kapcsán felszólalt Jan Slota is, aki szerint ezzel óvatosan kell bánni, ugyanis, ahogy ő fogalmazott: “Az atombomba is úgy kezdődött, hogy az amerikaiak hármas állampolgárságot adtak a japánoknak”.

A Szlovák Nemzeti Párt ellenkampányba kezdett

3 KOMMENT