Az Orbán-fotóalbumra válaszul szerdán mutatják be egy ismeretlen fotós Egy kampány krónikája – Mesterházy Attila 2010 című fotóalbumát. A fotógyűjtemény először a HírCsárdán látható, miként az is, hogy a készítők alaptalanul lettek megvádolva azzal, hogy egy az egyben lemásolták a Barack Obama-kampányról készült fotóriport képeit.

“Aljas hazugság mindaz, amit a fideszes média terjeszt” – védte meg az albumot Lendvai Ildikó. Rögtön az album nyitóképén például jól látszik, amint a Mesterházy Attilát vidéki turnéjára kísérő újságírók között első sorban foglal helyet Bolgár György rádiós.

Az album részletesen mutatja be Mesterházyt családja körében – ezek a képek olyan fokú betekintést engednek az MSZP miniszterelnök-jelöltjének életébe, amely nagyban hasonlít az Obama-kampány ilyen jellegű fotóihoz. Az egyik képen például a szocialista politikus néger családtagjai társaságában, tévézés közben látható.

A fényképész egészen a kampány utolsó percéig kísérte Mesterházyt – az egyik képen például annak lehetünk szemtanúi, ahogy egy sajóbábonyi tornateremben a politikus örökbe fogad egy helyi kislányt.

A legnagyobb támadásoknak azonban az album záróképe volt kitéve: jobboldali szakértők szerint a képen egyenesen Barack Obama látható. A szocialisták kampánystábja azonban váltig állítja: a kép Mesterházy színpadra lépése előtt készült, az elhíresült városligeti majálison.

“Aljas rágalom, hogy a képek másolatok lennének.” – ismételte meg Lendvai Ildikó, aki ezúttal ismét rendes nevén adott interjút a sajtónak. Véleménye szerint a magyar fotósnak voltak saját ötletei is, ám a nagy formátumú politikusok minden követ megmozgató kampányaiban igen sok a hasonlóság, így fordulhatott elő, hogy többen Barack Obamának nézték Mesterházyt.

4 KOMMENT