Kötelező elolvasás helyett elég lesz lájkolni

Számos magyar diák is választotta a magyar, mint idegen nyelvet érettségi tárgynak. Szakértők szerint a háttérben az állhat, hogy már a diákoknak és a pedagógusoknak is annyira rossz a szövegértése, hogy nem értették meg, ki jelentkezhet erre a vizsgára.

4000 diák oldotta meg a magyar, mint idegen nyelv feladatsort idén, akik közül csupán 30 volt olyan, akinek valóban nem a magyar az anyanyelve. Szakértők szerint azonban a tárgyat választók nyelvtudása valóban megalapozza azt, hogy ezt a tárgyat válasszák, mivel sokszor még a középfokot sem éri el nyelvtudásuk anyanyelvükből.

Korábban felmerült már, hogy trágár illetve netmagyar érettségit vezessenek be, amelyen a diákok sokkal jobban szerepelhetnének. Az utóbbiból el is készült már egy próbafeladatsor, ahol például MSN-ről kellett magyarra fordítani, illetve el kellett készíteni József Attila MyVIP adatlapját.

Már a feladatokat is ilyen hangnem fogalmaznák meg a feladatsort összeállítók, például LOL volt-e a második vh?, illetve Lájkolnád-e Vörösmarty Mihályt?. A feladatsor akkor kaphatna csak ötöst, ha Facebook-on legalább 20-an lájkolják.

20 KOMMENT

  1. Már a múltkor is kifejtettem, és unom, hogy újra és újra el kell mondanom, hogy olyan magyar ige, hogy “lájkolni” nem létezik! Javaslom inkább a “kedvelem”, vagy a kissé lazább “komálom” kifejezéseket.
    Felkérem a szerzőt, hogy kérjen bocsánatot minden magyar embertől a magyar nyelv meggyalázása miatt és szerdán este 6 órakor egy órára önszántából sötétítse el a hírcsárdán megjelent cikkeit!

  2. “Ha egy hajdupéter egy óra alatt nyolc mozgáskorlátozott parkolóhelyre tud beállni, tizenegy hajdupéter nyolc óra alatt hány mozgáskorlátozott parkolóhelyre tud beállni?”

  3. hihi, ez jó
    egyébként BPHead ma pl. facebook-on természetes a lájkolni szó, igaz, hogy nem egy magyar, normális szó, de el kell fogadni az új dolgokat, akkor is, ha ez vkit zavar, de mondjuk engem az IZÉ szó zavar nagyon, rászólok egy pár emberre, mert nagyon irritál, ha vkitől ezt hallom, akk is, ha ez egy szópótló szó 🙂 na csak ennyi
    és sunáznám :D:D