Sólyom nem érti, ő ott sem volt

Hatalmas tömegverekedésbe fulladt az első magyar-szlovák tankönyvet bemutató sajtótájékoztató, mert a két fél a másik tudtán kívül módosította a könyv egyes részeit.

Az új történelemkönyv bemutatójára hétfő délelőtt került volna sor Balassagyarmaton, ám a megnyitón Peter Weiss, Szlovákia budapesti és Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete összevesztek az egyik fejezeten. “Valaki a magyar koronát tette a szlovák címerre” – kiabált a sajtó nyilvánossága előtt a láthatóan meglepett Weiss, ám Heizer erre csak annyival válaszolt: nyilvánvalóan a szlovákok írták át az Emese álmáról szóló részt, amelyben az ősanyát letartóztatják animálszexért.

Az ünnepélyes sajtótájékoztató végül tömegverekdésbe fulladt, amelyben négy képviselő, a két nagykövet, és több helyi lakos is könnyebben megsérült. A történtek kapcsán (némileg tévesen) Sólyom László köztársasági elnök jegyzékben gratulált a könyv elkészültéhez, és jelezte: csak azért nem vett részt a rendezvényen, mert más dolga volt, és nem azért, mert félt, hogy nem engednék oda.

2 KOMMENT