Akiket Lovasi András legyőzött: a 9 másik jelölt

3
531

Lovasi András, a már-már kultikussá váló Kispál és a Borz énekes-dalszövegírója is már a Kossuth-díj kitüntettjei között van. A zene kategóriában azonban volt még 9 másik jelölt. Íme a lista és a jelölések indoklása!

“Siwezi kupata trekta umwagaji damu yangu!” Domungo Libidubi, Kenya kulturális minisztere

Fekete Pákó bebizonyította a könnyűzene nyelvén, hogy valaki úgyis lehet magyar, hogy nem itt született. De a szíve, a lelke már örökre része a Kárpát-medence szellemiségének.

“Paksi Endre lefordította a metál nyelvét magyarra, remek ember.” Bruce Dickinson

A Pokolgép mellett az Ossian volt hazánk első igazi heavy metal formációja. Tagadhatatlan érdemei vannak a magyar zenei rendszerváltásban, az ő idejében lett nagykorú a magyar metál.

“Ej, ej fekete vonat, elvitted a páromat!” Fásy Ádám

Sláger Tibor bebizonyította a könnyűzene nyelvén, hogy valaki úgyis lehet magyar, hogy nincs agya. De a szíve, a lelke már örökre része a Tünde presszó szellemiségének.

Kidoboltatik

“Punx not dead. De tényleg.” Soma Mamagésa

Az Alvin és a mókusok zenéje egy egész generációt taszított devianciába, de aztán ki is emelte őket. Mindig felszólaltak az igaz ügyek mellett, egyszerre tudtak politikusak és költőiek lenni.

“Pályatárs, barát, nagy ember. Bárcsak tanulhatnék még tőle valamit!” Vágó István

Rózsa György mosolya két nemzedék lelki támasza volt. Lehetett rendszerváltás, gazdasági és morális válság, ő mindig megőrizte derűs, élettel teli hidegvérét.

“A stílus maga az ember. Geronazzo Mária maga az ember.” Sólyom László

Minden nőnél többet tett az egyenjogúság elérése, a nők iránti tisztelet kivívása és a plasztikai sebészet népszerűsítése érdekében. Helye van a magyar kultúra panteonjában.

“A Knight Rideren nőttem fel, neki köszönhetek mindent, amit elértem.” Rogán Antal

Bár David Hasselhoff nem magyar, de hatása a magyar kultúrára, hajviseletre, televíziós sorozatokra és mellszőrzetnyírási-technikákra olyan mértékű volt, hogy amellett nem lehet szó nélkül elmenni.

“Szép mert igaz, igaz mert szép.” Ákos

Fankadeli Ferenc enyhén feminin jellegű kinyilatkoztatásai mindennél jobban jelzik a kortárs magyar kultúra nagyságát, a zenéhez való hozzáállása a legszerényebb, legnagyobb művészek sajátja csupán.

“Van valami megfoghatatlanul különleges abban, ahogy leül.” Conan O’Brien

Friderikusz Sándor elkezdte, Hajdú Péter befejezte. Az esti talk-showk hagyománya immáron a magyar tévés történelem kitörölhetetlen része. Szép idők voltak.

3 KOMMENT