Logójukkal is több irányba szándékoznak nyitni.

A Országos Választási Iroda hivatalosan is a jegyzékébe vette a szentesi székhelyű Neoliberális Hungaro-Kommunista Pártot. Sorozatunk első részében őket ismertetjük röviden.

A párt gondolatát legelőször Petneházy Antal vetette el még 1993-ban, aki a Lakitelki Népfőiskolán volt Lezsák Sándor tanársegédje, egyébként pedig végzett docens. Az ötlet azonban nem tudott kiszakadni a pszeudoliberális-populista elveket valló református lelkész Regőczy Szilárd fejéből, aki a hírhedté vált 1999-es szentesi Szabad Szombaton kihirdette a párt létrejöttét, és azóta is a párt karizmatikus vezetője. A helyszínen több, méltán ismeretlen közéleti személy is aláírta az alapító okiratot. Egy hónap múlva pedig hivatalosan is a Vörös Turul Alapítvány és Bt. lettek a párt hivatalos civil szervezetei.

Program és név hiányában azonban sem 2002-ben, sem négy évvel később nem tudtak jelöltet állítani. Ám tavaly a Hollandiába kitelepült erdélyi politológust Csongor De Groot-ot hívták el tanácsadónak, aki nevet és programot adott a pártnak. Ennek köszönhetően idén már sikerült elég postaládát feltörniük, hogy több jelöltet is tudjanak indítani két alföldi megyében.

Programjukkal nem titkoltan a társadalmi megbékélést akarják szolgálni (számla ellenében), ellenkező érdekű és felfogású főleg fiatal és öreg társadalmi osztályokhoz szólva. Koalíciós partnerként kizárólag a Fideszt vagy az MSZP-t tudják elképzelni.
Néhány jellemző pont a programjukból:

– A könnyű drogok engedélyezése, bürökből és lestyánból.
– A megyei vagy/és kistérségi szinten versenyképes szabályozott piac bevezetése.
– Önkényuralmi jelképek tiltásának ellenzőinek nem túlzott támogatása.
– Csatlakozás az eurózónához, állami kötvények szintjén.
– Csúcsszuperbruttósítás.
– Magyar sikersportok, úgy mint a kézilabda, a vízilabda és az úszás állami szintű szóbeli méltatása.
– Fiatalok számára perspektíva biztosítása.
– A nyugdíjkorhatár változtatása, 15. havi melegételutalvány, valamint jelentős kedvezmények.
– A magyar katonai jelenlét kérdése, máshol is.

Szakértőink szerint:

Müllner Éva, 43 éves válóperes ügyvéd

Alapjában szimpatikus, emberi program. Bár én a családok helyzetének módosítására vonatkozó pontos részleteket hiányolom. De az tetszik, hogy a társadalmi béke nagyon fontos nekik.

László Iván, a Liberális Minimum Intézet tulajdonos-igazgatója

Várható volt, hogy az ország politikai kínálata inkább nacionalista fronton fog erősödni, a Jobbik előretörése mellett várható volt, hogy egy kisebb párt is megpróbálja meglovagolni az élénkülő kárpát-medencei sovinizmust. Nem lennék meglepve ha kiderülne, hogy támogatójuk (esetleg tulajdonosuk?) a Magor termékeket gyártó szindikátus.

Lakatus Endre István, a Hírcsárda főmunkatársa

Olyan ez, mint amikor feljön a slájm a köhögésnél – én se tudom, hogy visszanyeljem-e, vagy kiturházzam. Na így vannak ezek az elvekkel is, kis mitugrász raszták, pföjj! Füveznek, bicikliznek, aztán nem értik, amikor megdobom őket a féltéglával… Ezek ráadásul még kommunisták is! Nagyon hülyének, vagy nagyon részegnek kellene lennem, hogy rájuk szavazzak. Na jó, csak nagyon hülyének, és sok felest kéne fizetniük…

1 KOMMENT