Kommunix, a kubai Linux

Kommunix, a kubai Linux

Kuba új állami operációs rendszert vezet be a közigazgatásban. A Kommunix munkanévre hallgató operációs rendszer használatához külön vízum beszerzése lesz szükséges. Ennek oka, hogy az alap Linux operációs rendszer sok amerikai programsort tartalmaz, így külön országként kezelik majd.

A Kommunix az első olyan nyílt forráskódú operációs rendszer lesz, aminek a forráskódját 80 évre titkosítják és programokat egyszerű kubai állampolgárok nem is írhatnak rá, az a Fidel Castro Forradalmi Állami Alkalmazáskészítő Vállalat kizárólagos privilégiuma marad. A Kommunix belépő zenéje Castro egy beszéde lesz, amit teljes terjedelmében meg kell hallgatni, mielőtt a munkaasztal megjelenne. A telepített alkalmazások között megtalálható lesz a Total Commander egy változata Commander Che Guevara néven, ami egyben vírust és antikommunistákat is tud irtani. További érdekesség, hogy a kommunista eszmét erősítendő a jelszavak begépelésekor vörös csillagok jelennek meg a beíró mezőben.

A Kommunixot a szoftver vízummal rendelkező kubaiakon kívül turisták dollárért használhatják majd, de csak megbízható rendszergazda munkásőrök felügyelete mellett.