Próba közben a művészek

Kortárs hidegburkolók fellépésével kezdődött el a 2010-es kulturális évad Pécsett. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében az év során több nemzetközi építkezési csoport is tiszteletét teszi a városban, a szervezők már a megnyitóra is ritka neveket szereztek meg.

A vasárnapi, televíziók által is közvetített ünnepélyes megnyitón elsőként a Street666 belga művészeti kollektíva előadását láthatta a több mint 40 érdeklődő. A művészek légkalapáccsal estek neki a műemlékké nyilvánított Vasarely-múzeumnak, majd betonvágóval köröztek a főtéren. A másfél órás előadás után a nemzetközileg is komolyan jegyzett, miskolci BobCat Csoport következett: ők egy közparkot taroltak le buldózereikkel. A felajzott közönség tapsviharral jutalmazta a produkciót, benne azt is, amikor a művészek baltával szétverték az egyik utat szegélyező fákat. A produkció füttyögéssel és felesek fogyasztásával zárult, majd a fellépők hazamentek, mondván, hideg van a betonozáshoz.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen neves művészeket sikerült leszerződtetnünk” – nyilatkozta Kardos József program-projektvezető. Elmondása szerint az év igazi kulturális fővárosa egyértelműen Pécs: Isztambul és Essen már csak azért is kiesett a versenyből, mert ők az összes építkezést időre befejezték. Az év során egyébként hazánkba érkezik még a lengyel Futbalstadiony Rekonstrukcija alkotócsoport, de jól állnak a tárgyalások több neves, osztrák autópálya-építő kollektívával is.