Valahogy így lenne normális

Tiltakozási hullámot indított el múlt héten néhány melegjogi aktivista, amikor James Cameront leszólították az utcán és szemére vetették, hogy az Avatar című filmjében egyáltalán nem szerepelnek meleg karakterek, sem a katonák, sem a fiktív idegen faj, a Na’vik között.

Azóta több társadalmi csoport, hátrányos helyzetű kisebbség támadta a csúcstechnológiával készült filmet. A Szemüveges Amerikaiak Társaság (Americans with Glasses) nyilatkozatban kifogásolta, hogy a Na’vik között nincsenek látássérültek, elmondásuk szerint minden gerinces élőlény látása romlik egy bizonyos kort elérve, ez alól a fiktív lények sem kivételek. “Az ilyen ábrázolás a jól látók felsőbbrendűségét hirdeti, ami valójában a fasizmus egy formája” – érvelt a társaság szóvivője.

Legutóbb pedig a Feketék Jogaiért Mozgalom nyilvánította ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a Na’vik között nincsenek feketék, vagy legalább sötétkékek, ezért ők is bojkottálni fogják a film vetítését. Álláspontjuk szerint megengedhetetlen, hogy egy film a világoskék szimbólumrendszerhez húzzon, és nem fogják engedni, hogy évtizedes harcuk eredményeit tönkretegye egy bugyuta sci-fi.

Angliában negyven alacsonynövésű brit barikádozta el magát egy moziban, ugyanis az Avatar idegen lényei mind 3 méter magasak, ami miatt ők még nyomorultabbul érzik magukat. Tüntető akciójukkal sajnos egy vetítést sem tudtak megakadályozni, mivel a nézők simán átléptek felettük.