szdsz300Logót, tagságot, meggyőződést, elnökséget és nevet is vált a magyar liberális párt. Az ügyvivői testület kedden tette nyilvánossá terveit, amelyek hivatalosan is kijelölik a párt új irányát. A párt új logóját a Jobbiktól bérlik majd: az ügyvivői testület szerint a radikális párt jól bejáratott brand lett az EP-választások során, sokan választották, így nyilvánvaló érdeke lehet az SZDSZ-nek, hogy meglovagolja ezt a trendet.

Eleinte Jobbiknak szerettük volna hívni a pártot, de az már tényleg nagyon drága lett volna mind nekünk, mind az újságíróknak” – nyilatkozta Retkes Attila elnök. Ráadásul a Jobbik a logószerződés aláírása után pert fontolgatott a liberális párt ellen illegális névhasználat miatt, így végül csak a logót kapták meg, azt is csak egy évre. Az SZDSZ így az egyszerűbb verzió mellett döntött: elhagytak nevükből minden, politikai hovatartozásra, nemre, korra, vagy struktúrára utaló szót.

Az SZDSZ a párt. Ez azért jól hangzik, mint üzenet.” – vélte a pártelnök, aki azt is elmondta: a név- és logóváltoztatás csak egy hosszabb folyamat része, amelynek keretében az SZDSZ szinte összes része kicserélődik. A párt álláspontja szerint jövőre szeretnék teljesen leváltani az elnökséget, a tagokat, valamint a szavazókat. Retkes szerint belátták: a jövőben olyan szavazókra van szükségük, akik az SZDSZ-re szavaznak.

Hogy 2010 nyarán mi történik majd, arra nem tudok válaszolni. De megvan már a B-tervünk is, akár a választások előtt Fidesz MPP-re változtathatjuk a nevünket” – mondta el újságírói kérdésre Gusztos Péter, aki az átalakított párt elnökségi posztját már minden bizonnyal el fogja vállalni. Elmondása szerint az új politikai irányvonal, amelyet az SZDSZ-nek képviselnie kell, valahol a fasizmus és a kommunizmus közötti politikai területen húzódik, de ezt még nem döntötték el.

2 KOMMENT