sas300Riasztóan sokan nem értik a viccet Magyarországon – mutatott rá egy friss nemzetközi felmérés. Az Eurobarométer legfrissebb projektje a humorhoz való hozzáállást vizsgálta, az eredmény kiábrándító: az uniós országok közül hazánk csak a németeket, az osztrákokat és a törököket előzi meg. Utóbbi ország ráadásul nem is tagja az Uniónak.

Az uniós átlag 23 százalékához képest például 60% találta viccesnek a „Mi az, sárga és csípi a szemedet? Villamos!” viccet, míg a legjelentősebb magyar humoristának legtöbben Fásy Ádámot jelölték meg. Hazánk más kérdésekben is leszerepelt: a válaszadók 55%-a nem tudta megkülönböztetni az álhíreket az igaziaktól, ráadásul a Sas-kabarérandom ittas emberek beszélgetnek egymással” jeleneteit 34%-uk viccesnek találta. A „Melyik honlapokat látogatja amikor vicceset szeretne olvasni?” kérdésre a megkérdezettek 34%-a azt válaszolta: pina, míg 22% ikszelte be a „Te vagy a köcsög!” választ. Ez nemzetközi összehasonlításban is elszomorító adatnak számít.

Litkai Gergely, a 2008 októberében indult magyar Comedy Central főszerkesztője kérdésünkre csak annyit reagált: „Tényleg kétségbeejtő. Most kétségbeestem. De tényleg.” A felmérésről megkérdeztük a Deutsches Institut für Humor viccességkutató intézet igazgatóját is, de sajnos nem értette a humor szó jelentését.

1 KOMMENT

  1. Továbbá a megkérdezettek 94 százaléka találta viccesnek a Family Guy-t, a Gálvölgyi Show-t és a stand-up comedy-seket, de szigorúan csak két Fankadeli-számra való intelligenciaharc után, kis kiakcsolódásként