cern

Szemmel is kivehető, hogy mennyire lassúak a részecskék

A Magyar Kormány javaslatára részecske lassító épülhet Lentiben. Ez az eddigi kvantumfizikai kísérleteknél annyival tartalmaz másabb megközelítést, hogy eddig a részecskéket felgyorsították és az ütközéskor felszabaduló szubatomi, sőt még ennél is kisebb alkotóelemeiket vizsgálták.

A kormány ötlete szerint sokkal egyszerűbb, ha a részecskéket lelassítják, így van idő arra, hogy például egy bozont alaposan megfigyeljenek. A CERN szakértői egyelőre fontolgatják az ötlet létjogosultságát, de hazai fizikusok szerint kreténség az egész. A kormány sajtóközleményben jelentette be, hogy jövő héten felülvizsgálja a fizikusok állami támogatását.

3 KOMMENT

  1. Haddron néven új részecskebékénhagyót fognak építeni Békésben. A részecskerezervátumként működtetendő gigászi létesítményben többek között az áramfejlesztésben megfáradt elektronok pihenhetik ki fáradalmaikat. Itt kaphatnak menedéket a svájci CERNben végsőkig kizsigerelt és emiatt hazánban menedékjogot kérő kisebbségiek (műónok, műrezek, stb.) is. A rehabilitált részecskék kishertzegségben nosztalgiázhatnak dicső ütközeteik felett, (g)erjesztett elektronhéjból főzött kisüsti kerítésszaggató mellett, Rakia Connecting People feliratú pólókban.

  2. Magyarország két okból is a tudományos érdeklődés fókuszpontjába került:
    1. Ritka, értékes részécskék nyom nélkül tűnnek el egyes régiókban, de a kutatók által fellelt fekete lyukak nem kozmológiai eredetűek, hanem inkább a koszhoz köthetők. A jelenség korrelációt mutat a lokális segélyezettek számával, de értelmes szociológusok hiányában a vizsgálat kudarcba fulladt.
    2. A slágertémának számító sötét energia és sötét anyag kutatása is ígéretes lehetőségeket tartogat hazánkban. A sötétség általános eszkalációját már a T. Házban (Osszd_el_gyűlésben) is megfigyelték, de más régiók sem mentesek a hihetetlen, megmagyarázhatatlan jelenségektől.